Historisch Nieuw-Weerdinge

Grepen uit het verleden van de Drentse veenkolonie Nieuw-Weerdinge


Spanjaard

 

Sinds 1948 had de N.V. Spanjaard te Borne een nevenbedrijf aan het Eerste Kruisdiep wz. De eerste steenlegging van de fabriek vond plaats op 23 oktober 1947. Aanvankelijk was het bedrijf een weverij.

werd begonnen met zes meisjes. De productie bedroeg plus minus 1.300 lakens per week. Tien jaar later was deze gestegen tot plus minus 30.000 lakens en slopen en daarnaast diverse andere textielgoederen. Allerlei omstandigheden waren in 1967 aanleiding tot het staken van de weverij, wat ontslag voor de 50 mannelijke personeelsleden betekende. De bedrijfsruimte van de weverij werd in gebruik genomen door de confectieafdeling.

Op 31 januari 1969 overleed geheel onverwacht de bedrijfsleider H.H. Ludwig. Hij had met veel energie aan de opbouw van het bedrijf gewerkt. Ook in andere opzichten had hij zich voor de gemeenschap verdienstelijk gemaakt. Zijn opvolger was de heer J. Tieben die de confectieafdeling leidde.
Door de automatisering steeg de productie met 40% in de daarop volgende twee jaren. Het personeel bestond toen uit ongeveer 100 vrouwen. Onder beheer van Nijverdal-Ten Cate ging de heer Tieben met grote voortvarendheid verder met de fabricage van voornamelijk huishoudtextiel. Het personeelbestand groeide tot 135 vrouwen, waarmee het in deze bedrijfstak, de grootste van Nederland werd. Men kwam bijvoorbeeld als eerste op de markt met het hoeslaken en aanverwante artikelen, als overtrekken en donsvulling.

De concurrentie met de ‘’lage lonenlanden’’ kon echter niet volgehouden worden en men moest de productie staken. Op 1 juli 1991 werd het bedrijf gesloten.

Foto van de werknemers van de Spanjaard, gemaakt in 1949.
Helaas zijn ons niet alle namen bekend, hieronder enkele namen:

Onderste rij: Jan pruim,L.Veldman.
2e rij: Jenke Brinks
3e rij: Jan Evers, Aardema, Venema (uiterst rechts)
bovenste rij: Henk Soetevent

 
 
Woningen van de leidinggevenden van de Spanjaard, foto genomen in begin jaren 50. Op de achtergrond is de Gero te zien
Woningen van de Spanjaard directie